یارمەتی وەرگرە

داوا لە پارێزەرەکە بکە

لێرەدا لە پارێزەرەکە بپرسە دەرفەتت هەیە پرسیاری نەناسراو بکەیت کە پەیوەندی بە یاسا و مافی پارێزەرەوە هەیە بڕۆ خوارەوە بۆ خوێندنەوەی پرسیاری کەسانی تر و وەڵامەکانی پارێزەرەکە.


Q&A

Frågorna besvaras av en advokat som Maana samarbetar med och publiceras tillsammans med svaren här på denna sidan ungefär en gång i månaden. Har du en fråga eller fundering som du vill ha hjälp med, skicka in en anonym fråga genom formuläret nedanför. Du som frågar är alltid anonym. Fråga advokaten möjliggörs i samarbete med LOWI Advokater.

ئێمە کە لە لۆوی ئەدڤۆکاتەر کار دەکەین، پابەندییەکی زۆرمان هەیە بۆ کۆمەڵگا و پەرۆشی ئەو یاسایەین کە خەڵک نیگەران دەکات. هەموومان پێویستمان بە ڕێنوێنی یاساییە لە هەندێ خاڵ لە ژیانماندا و پاشان ئێمە لە (LOWI Advokater) بۆ تۆین. مافەکانت ئەرکی سەرەکی ئێمەن و ئێمە هەمیشە هەموو هەوڵەکانمان دەدەین بۆ بەدەستهێنانی ئەنجامە کۆنکریتیەکان. بەخێربێیت!


داوا لە پارێزەرەکە بکە

لێرە ئەتوانی پرسیارەکەت بۆ پارێزەرەکانمان بنووسیت

Q&A

Hej! Jag blir utsatt för brott. Mitt problem är stalking samt övervakning och förtal. Personen har även problem med min funktionsvariation, och verkar ha fått för sig fördomsfullt att den orsakar problem med logik och hallucinationer, vilket är rätt bisarrt och långsökt. Han har även gett sig tillgång till min privata information. Det är ständiga kontaktförsök och hot ifall man inte ger honom uppmärksamhet. Han förolämpar, har negativa åsikter om vad man än gör och inte gör. Övervakningen och stalkingen pågår på en daglig basis. Hur olagligt är detta, och vad kan jag göra för att få det att sluta?

Det låter som en mycket påfrestande situation att leva i. Inledningsvis ska jag säga att om du inte redan klargjort för personen att du inte vill att hen kontaktar dig är det viktigt att du gör det. Det du beskriver skulle kunna vara brottsligt och flera olika brottstyper som exempelvis olaga hot, ofredande, förolämpning och olaga integritetsintrång skulle kunna aktualiseras.

Eftersom du beskriver att du utsätts för upprepade brott skulle också kunna utgöra olaga förföljelse eller s.k. stalkning. Rådet är därför att du polisanmäler händelserna och får det utrett av polisen. En ytterligare möjlighet för att få hen att sluta med sitt beteende är att ansöka om kontaktförbud. Om du beviljas kontaktförbud och personen fortsätter kontakta dig begår personen ett brott varje gång hen försöker kontakta dig. Det är viktigt att polisanmäla även i de fallen.


Hej, jag måste fråga er, jag gjorde något väldigt dumt härom dagen. Jag ville prova att beställa ett receptbelagt läkemedel online. Jag vet att det var extremt dumt gjort av mig. Jag vet inte ens varför jag gjorde det? Jag bara gjorde det och blev så klart blåst på tusen kronor och när gärningsmannen krävde tretusen kronor till så vägrade jag och blockade mailadressen och mobilnumret. Men samma kväll så fick jag ett personligt mordhot skickat till mig. Jag blev skiträdd och har polisanmält. Brottsoffrerjouren kommer också att kontakta mig. Men blev så rädd att jag tog bort den mailen och blockade swishnumret. Köpte också självförsvarsspray. Jag kollade swishnumret och det fanns många varningar om att det var bedrägeri och att den personen mordhotat många.

Känns lite bättre. Men är ändå i chock. Jag vet att det jag gjorde var jätte dumt gjort av mig. Men vi alla gör saker utan att tänka. Nu vet jag inte vart detta kan leda men kan jag hamna i trubbel för detta? Jag gjorde ju trots allt en sak fel.

Hej och tack för din fråga. Som jag förstår din fråga så har du försökt beställa ett receptbelagt läkemedel som du inte har recept för. Det framgår inte av din fråga om läkemedlet är narkotikaklassat, varför jag kommer besvara båda scenarierna.

Om du köper ett narkotikaklassat läkemedel kan du göra dig skyldig till narkotikabrott enligt 1 § Narkotikastrafflagen. Eftersom du dock inte lyckats med ditt köp kan du inte bli dömd för ett fullbordat brott, utan i så fall handlar det om ett brott på försöksstadiet, vilket hanteras i Brottsbalkens 23 kapitel. Om det inte handlar om ett narkotikaklassat läkemedel kan det ändå vara olagligt att köpa det utan recept, för det fall det faller inom ramen för lag (1999:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor, 3 §. Så är fallet om läkemedlet har inneboende egenskaper som medför fara för människors liv eller hälsa och som används i syfte att uppnå berusning eller annan påverkan.

I övrigt beskriver du att du blivit utsatt för hot och påtryckningar från en okänd gärningsperson. Det kan i sig innebära att du blivit utsatt för ett eller flera brott, nämligen försök till utpressning och olaga hot. Du kan polisanmäla det. Värt att tänka på är också att en så kallad försvarsspray kan vara olaglig att inneha, nämligen om den är tillståndspliktig. Det finns emellertid vissa som inte är tillståndspliktiga, och därmed inte faller inom ramen för ett så kallat vapenbrott (ringa). Hoppas du fick svar på din fråga!


Hej, jag är en gift 31-årig kvinna som har haft en släkting till min man rätt nära oss. Han är yngre och vi har stöttat han och han har stöttat mig i mitt dåliga mående. Har mått riktigt dåligt en längre tid. 2018 var han hos oss efter en större kris i familjen. Där vi råkade kyssas, jag sa nej till mer. Efter det har han tjatat om att ha sex och jag har gång på gång sagt nej. Ja har fått bilder och ibland skickat någon bild. (Naket). Det har känts skönt stundtals för mitt superdåliga självförtroende. Men jag har samtidigt mått dåligt. Iallafall slutade han inte tjata, och 2021 var det dåligt med min man efter att vi fått vårt andra barn. Så ja föll dit, jag gav efter hans tjat om sex… så vi hade sex, sen ”dissade” han mig.

För att sedan fortsätta smickra mig o tjata. Vi hade sex tre gånger totalt under 2021, sen har ja mått så dåligt så jag valde att berätta för min man för det i slutet av 2022. Jag har egentligen aldrig velat ha sex med honom, utan orkade inte höra tjatet och mådde även superdåligt över när han dissade och försvann. Min man pratade om att jag kanske borde se över möjligheten att jag faktiskt blivit utsatt för ett övergrepp iomed tjatet, och att han spelat på mitt dåliga mående. Vad tror ni

Det är väldigt svårt att svara på din fråga eftersom det är många faktorer som spelar in. Att tjata sig till samlag är i sig inte brottsligt utan det viktiga är om man känt att man sagt ja till samlaget frivilligt när man ändrar sig. Att han dissat dig efteråt har heller ingen betydelse när man tittar på om brott begåtts men jag förstår att det kändes ledsamt. Om det varit så att du varit väldigt sjuk och han utnyttjat detta för att få samlag skulle det under vissa omständigheter kunna vara fråga om våldtäkt. Om du väldigt starkt upplever att du haft samlag som du inte samtyckt till kan du polisanmäla det och få det utrett. Lycka till!


Hej, för några månader sen gick min bästa vän ner på mig fast jag sa att jag inte ville, tillslut fick jag säga till på skarpen och då slutade han. Det här har fått mig att må så sjukt dåligt, vad ska jag göra?

سڵاو

Att utföra sexuell handling när någon uttryckligen sagt nej är brottsligt. Detta även om han sedan slutade. Du kan polisanmäla och få det utrett men sexuella ofredanden och våldtäkt är relativt svårbevisade brott. Det kan hjälpa om du har pratat med någon i anslutning eller efter händelsen. Om du har mått dåligt är det också bra att söka annat stöd av t ex psykolog.


Hej, jag är 12 år och jag undrar om jag kan få stöd i vad jag ska göra. Min mamma gör något som är jätte allvarligt. Hon tar droger och är ihop med en hemsk kille och dom brukar bråka jättemycket och en gång hörde grannen när dom bråkade och när han såg mig ställde han frågor om det och jag va osäker på om jag skulle berätta men han ser så snäll ut och är polis så jag berättade att dom bråkade och att dom brukar bråka mycket. Då sa han att jag kan få komma in till honom när det känns för jobbigt att vara hemma vilket jag gjort. Jag har alltså gått hem till honom flera gånger och ibland har han sagt att vi måste ha sex och ibland har jag fått sova och vara där ensam men när jag berättade för min vän sa hon att det kan vara olagligt att vi har sex och när jag frågade honom blev han jättearg över att jag hade berättat för min vän och sa att det inte gäller poliser.

Alltså att poliser är ett undantag men nu vill jag inte träffa honom mer trots att det är jobbigt hemma men han har sagt att det är han som bestämmer över mig och nu är det inte jag som bestämmer när jag ska gå dit utan han som bestämmer. Det känns jobbigt för mig eftersom han har mitt skolschema och vet när jag har träningar och allt så jag kan inte säga att jag inte kan och jag får inte ens göra det heller har han sagt. Men nu vet jag inte vad jag ska göra, kan jag få hjälp?

Det du berättar är en mycket allvarlig situation. Att din mamma tar droger och att det är bråk hemma är skadligt för din hälsa och utveckling. Det behöver du prata med andra trygga vuxna om för att få hjälp. Ofta kan man i sådana situationer få bo hos andra anhöriga eller hos familjehem. Det är för många unga en skrämmande tanke men det beror mest på att man är rädd för det okända och för förändringar. När det gäller polisen du berättar om så bestämmer han inte över dig även om han är polis. Du är 12 år och att ha sex med dig är våldtäkt mot barn eftersom du är under 15 år. Om mannen verkligen är polis utnyttjar han dessutom sin ställning och din svåra och utsatta situation vilket är väldigt allvarligt.

Det viktiga är att du får tala med någon vuxen som förstår och kan hjälpa dig vidare, t ex kuratorn på skolan. Men du ska veta att denne måste anmäla missförhållanden och brott så socialtjänsten kan bli inkopplade. De arbetar med att skydda barn men också att hjälpa familjer som har det svårt. Lycka till!


Mitt barn har berättat att hen blivit rörd på ett sexuellt sätt av sin pappa. Ska man alltid tro på vad barnet säger eller är det vanligt att de hittar på. Vad bör jag som förälder göra?

“Din fråga innehåller något som är mycket svårt. Självklart ska man ta sådana uppgifter på allvar även om man också ska veta att barn kan säga saker som kan missförstås eller vara upprepningar av sådant de hört. Rådet är att skriva ner allt som barnet sagt, försöka prata med barnet men också att försöka vara uppmärksam på barnets beteende. Självklart kan man polisanmäla vilket kommer leda till en orosanmälan till socialtjänsten och troligen också till att man försöker hålla förhör med barnet. Varje vårdnadshavare måste skydda sina barn från att utsättas för övergrepp men det är ibland väldigt svårt att skydda barnet från den andra föräldern eftersom barnet också har rätt till en nära och god kontakt med denne.

Det är då svårt att skydda barnet utan bevis, om man hamnar i domstolsprocess, eller om barnet inte pratat till andra, såsom t ex på förskolan vilka hyser oro. Är socialtjänsten involverade och oroliga har man ett indirekt stöd och kan då lättare skydda barnet genom domstolsbeslut. Men ibland kan både socialtjänst och domstol få oro över en förälders misstankar om övergrepp om man inte kan visa annat än sina egna uppgifter. Detta är alltså något som är mycket svårt att svara på kortfattat och svaren är ofta olika beroende på vilken aktör man frågar. Men det viktiga är att barn under alla omständigheter ska skyddas från övergrepp av alla slag.”


Hej! En kväll var jag riktigt full, uppfattade inte vad som hände och minns inte kvällen. Fått återberättat att en kille höll på med mig och rörde mig sexuellt, är det mitt fel, vet inte om jag sagt nej på grund av mitt tillstånd? Han var inte full.

“Det är absolut inte ditt fel om du blivit sexuellt utnyttjad under berusning. Det är brottsligt att utnyttja en person som är full. Det går inte att avgöra om det du utsatts för är en sexuellt ofredande eller om det kan utgöra våldtäkt. För det senare har vi idag en samtyckeslagstiftning som ställer stora krav på att man ska försäkra sig om att den man har sex med vill det. Jag tycker att du ska polisanmäla händelsen. Då kan polisen även höra de vittnen som sett det hela.”

Tillägg från Maana: Oavsett om du polisanmäler detta eller inte och oavsett vad som sker med den polisanmälan så har personen gjort något mot dig du inte var med på, vilket inte är ok. Du kan alltid komma in och prata i vår anonyma stödchatt, hos oss kan du prata om allt.


Jag har ångest i skolan jag har haft det i 3 år. Skolan säger att dom inte kan hjälpa mig med min ångest men de tycker jag är fel. Jag vet inte vad jag ska göra mot min ångest när den kommer. Ska inte skolan hjälpa en när man har det svårt?

“Du skriver inte om din ångest beror på problem i skolan. Är det så kanske man behöver kontakta rektor och lärare för att förändra saker till det bättre. Skolan har ett ansvar för utbildning och har även skolhälsovård och tillgång till kurator. Det är dock så att om man lider av psykisk ohälsa såsom ångest bör man söka vård på egen hand, utanför skolan. Man kan fråga skolhälsovården vart man ska vända sig, såsom t ex BUP. Om du har föräldrar som kan hjälpa dig är det en bra början.”


Får en 18-årig person ligga med en person precis har fyllt 15 år?

“En person som är 15 år är ”sexuellt myndig”, även om man precis har fyllt år. Det betyder att den personen får ha sex med vem som helst, men samtycke måste naturligtvis alltid föreligga mellan båda personerna. Frivillighet kan aldrig anses föreligga om en person deltar till följd av hot eller våld, eller om en gärningsperson utnyttjar att den andra personen befinner sig i en beroendeställning. Inte heller kan samtycke föreligga om en av personerna befinner sig i en särskilt utsatt position på grund av medvetslöshet eller påverkan av alkohol eller droger. Den äldre personen måste vidare alltid försäkra sig om att den yngre personen verkligen är 15 år.

Barn under 15 år skyddas genom lagstiftning på så sätt att man inte själv kan bestämma att man vill ha frivilligt sex med någon. Den som har sex med ett barn under 15 år kan därmed dömas för våldtäkt mot barn, trots att båda parter deltagit frivilligt”.


Hej, min make har begärt skilsmässa, vi har två små barn och jag har inget arbete för tillfället. Vi har ett hus som vi har köpt tillsammans med gemensamma pengar som vi hade. Han har även skickat in ett äktenskapsförord med min signering som han har imiterat utan mitt medgivande. Kan ni snälla hjälpa mig!

“Det är svårt att ge korrekta svar utan mer information om omständigheterna utan svaret är  generellt. Utgångspunkten är att du är i behov av pengar, då du skriver att du saknar arbete för tillfället och utgår från att din exmake inte medverkar. 

Om ni båda står på lagfarten på huset äger du, oaktat ett äktenskapsförord, halva huset och har sedermera rätt till halva värdet vid en försäljning. Är du osäker på lagfarten kan du kostnadsfritt kontakta inskrivningsmyndigheten på Lantmäteriet via telefon eller mail. För det fall du inte står som lagfaren ägare på huset kan man, om man uppfyller vissa rättsliga krav, ha rätt till något som kallas dold samäganderätt i huset. Det skulle också skulle kunna ge dig rätt till en andel av värdet vid en försäljning, även här oaktat ett äktenskapsförord. För att omvandla en dold samäganderätt till en öppen kan man behöva stämma vid domstol. Hur du når en försäljning rent praktiskt beror på omständigheterna i ditt specifika fall, men kan också innebära att du behöver gå via domstol om din exmake inte medverkar. 

Vad gäller äktenskapsförordet tolkar jag dig som att äktenskapsförordet registrerats i äktenskapsregistret på Skatteverket och jag tolkar dig som att det då gäller urkundsförfalskning i ditt fall, vilket är ett brott som kan anmälas till polisen.

Beroende på innehållet i äktenskapsförordet kommer det med stor sannolikhet att påverka din rätt till bodelning av giftorättsgods, alltså likadelningen av era tillgångar med avdrag för skulder. Om han förfalskat din underskrift och du sedermera gått miste om din rätt i en bodelning finns det åtgärder du kan vidta, men det kräver som oftast att man får göra det på rättslig väg som att stämma vid domstol för att få det fastställt att äktenskapsförordet är ogiltigt eller ansöka om en bodelningsförrättare.

Återigen vill jag vara tydlig med att svaret ovan kan ändras beroende på just dina specifika omständigheter”.


För ungefär fyra år sedan ville jag bryta upp med min dåvarande KK för jag hade fått veta att hans partner inte alls visste om vår relation och troligtvis inte skulle vara så chill med det som han hade fått det att låta. (Vi träffades online och han berättade att hans förhållande var öppet sexuellt). Han hotade att sprida lättklädda bilder på mig och att han skulle berätta för sin tjej som i sin tur skulle komma till mitt jobb och ställa till med kaos om jag inte ville fortsätta ha sex med honom. Jag blev superrädd såklart och stelnade till varje gång jag hörde att det kom en kund i typ två månader efter att han hotat men jag sa nej.

Nu är jag inte rädd för honom längre och skulle verkligen vilja anmäla honom.

Jag tror att jag har kvar screenshots av vår sms-konversation. Är det för sent? Vad för brott har han gjort sig skyldig till? Om han hade övertygat mig och skrämt mig till att fortsätta ligga med honom, hade det varit våldtäkt då?

ڕەنگە تاوانی جیاواز هەبێت کە ئەنجام دراوە بەڵام زەحمەتە بە زانیارییەکی زۆر کەمەوە بڵێین و هەڵسەنگاندنەکە پەیوەستە بە چۆنیەتی تۆقاندن و چۆن هەڕەشەی لێکراوە ئەمە لەوانەیە هەوڵێک بێت بۆ بەزاندن.


من 2 مانگ لەمەوپێش چوومە سەر بەروارێک، کە ئێوارەکە کۆتایی هات بە بەروارەکەم (کوڕێک، تەمەن 25 ساڵ) کاتێک کە ئێمە لەسەر قەنەفێک دەپێچینەوە، خنکاندنم لەسەر من برد. لە ئێوارەدا زۆر بەڕێز بوو، بەڵام دوای ئەوەی نەیتوانی هەڵوێست بەدەست بهێنێت، زۆر زاڵ بوو و پێی خۆش نەبوو کە من "داواکاریم" لەو شتەی کە من دەمویست" من لە پەیوەندیدا بووم لەگەڵ یومۆ کە وتی کە من بوومە قوربانی خنکاندن و لەوانەیە دەستدرێژی سێکسی. من پێم سەیرە چی روودەدات ئەگەر من ئەوم بە پۆلیس ڕاگەیاند؟

Än så länge är jag osäker på huruvida jag vill det eftersom jag förstått det som att han får mitt personnummer vid anmälan, och jag känner mig i nuläget tryggare att han inte vet mer om mig än mitt förnamn. Jag vet hans för och efternamn och adress eftersom vi var på dejt hos honom.

"گێچەڵی سێکسی دەتوانێت کەمێک فێڵباز بێت وەک ئەوەی ببێتە حاڵەتی وشەی وشەیی وەک ئەوەی کە هەمیشە لە نێوان دوو کەس و لە بۆشایی تایبەتدا ڕوودەدات. ئەوە پێویستی بە جۆرێک لە مەبەست هەیە جگە لە دەستدرێژیکردنە سەر کەمتەرخەمەکان واتە پێویستی بە پشتگیریکردنی بەڵگە هەیە بە شێوازی تر ئەگەر گومانلێکراوەکە بانگەشەی بۆ نموونە بکات کە پەیوەندی سێکسی خۆبەخشانە بووە یان مەبەستی زیانگەیاندن بە کەس نییە

ئەوەی لەڕاپۆرتێکی پۆلیسدا ڕوودەدات ئەوەیە کەتۆ داوای لێپرسینەوەت لێ دەکرێت و دواتر ئەگەر کەیسەکە بەردەوام بێت داوای لێپرسینەوەی لێ دەکرێت و بەگومان خزمەتی دەکرێت ئەوە کاتێکە کە ئەو فێر دەبێت کە سکاڵاکار کێیە. ئەو ژمارەی کەسی بەدەست ناهێنێت، بەڵام دەتوانێت ناوی تۆ بەدەست بهێنێت. دوای بیستنەکان، ئەفسەری لێکۆڵینەوە لەوانەیە بڕیار بدات کە ئایا بەردەوام بێت یان کەیسەکە دابخەیت.

Tillägg från Maana: Oavsett om du polisanmäler detta och oavsett vad som sker med den polisanmälan så har killen gjort något mot dig du inte var med på, vilket inte är ok.


چی بکەم ئەگەر دایکم ڕەتی بکاتەوە دەستگەیشتنم بدات بە پاشەکەوتەکانم (لە بانکی بەراز و کارتی لەدایک بوون) کە لە ژێر حسابی بانکیدایە؟

لە سوید، دەست بەسەر خستنی نایاسایی تاوانێکە، کە لە یاسای تاواندا هاتووە، بەشی 10 بەشی 4. تاوانەکە بریتی یە لە هەر کەسێک کە موڵک و موڵکی خۆی بەدەست هێناوە، کارێک ئەنجام بدات و بەو هۆیەوە کەسێک لە مافی خاوەندارێتی یان ئاسایشی موڵکەکەی بێبەش بێت، بێ ئەوەی ئەمە وەک دزی یان شکاندنی متمانە بە بنەماکە پۆلێن بکرێت.


من لەلایەن پیاوێکەوە دەستدرێژی کرامەسەر کە زیاتر لە 20 ساڵی بوو کاتێک تەمەنم 14 ساڵی بوو. ئەم دەستدرێژییە چەندین ساڵ لەمەوپێش ڕوویدا دوای چەند دەرفەتم هەیە کە کارێکی یاسایی بکەم؟ 

لەو کاتەوەی کە تەمەنیت لە خوار 15 ساڵ بوو، ئەمە دەستدرێژیکردنە سەر منداڵانە ئەمە لە سنوردارکردن بەخشراوە، واتە تۆ دەتوانیت سکاڵا تۆمار بکەیت دەربارەی ئەمە و کەیسەکە بیستراوە.


ئایا تاوانێکە ئەگەر هاوکارەکەت ئەوەندە بە قورسی دەستی لێ بکرایە کە خراونەتە خوارەوە؟

"ئەوە پەیوەستە بەو چوارچێوەیەی کە ئەمە ڕوویدا، مەبەستی هاوبەشەکە و چۆن هەستت پێ کردووە. لەوانەیە هێرشکردن بێت، دەستدرێژییەکی بچوک بێت، یان زیانێکی گەورە ببەخشێت بەڵام بۆ وەڵامدانەوەی ئەم پرسیارە، پێویستی بە زانیاری زیاتر هەیە، لەوانە ڕادەی زیانەکان ھەروەھا زیاتر، پرسیارەکە ئەوەیە کە مەبەستی هاوبەشەکە چی بوو. ئەگەر بە ئەنقەست ئەنجام درابێت، واتە ئەگەر مەبەستی زیانگەیاندن بووایە، ئەگەر بە کەمتەرخەمی یان ڕووداوێک ئەنجام بدرێت


ئه گه ر تۆ له سه ر سێکست ده کرد و له کۆتاییدا ڕازی بووی، ئه وه تاوانه ؟ ئایا ئەمە دەستدرێژی سێکسیە یان دەستدرێژییە؟

"لەوانەیە دەستدرێژییەک بێت بەڵام پێویستی بە زانیاری زیاتر هەیە سەبارەت بە کردەوەی ئەو کەسانەی کە تێوەگلاون و دۆخەکە چی بووە هەروەها شتێکمان هەیە کە پێی دەوترێت دەستدرێژیی کەمتەرخەمی. ئەوە پێوەرێکی جیاوازە بۆ تاوانی جیاواز"

Tillägg från Maana: Förklaring av ordet rekvisit:
Varje lag ställer normalt upp ett antal villkor. För att en lag ska vara tillämplig krävs att något eller alla dessa villkor, rekvisit, är uppfyllda.


ئەگەر تۆ 15 ساڵیت و هاوڕێ هاوڕێکەت 14 سالە، ئایا ڕێگەت پێدراوە کە سێکس بکەیت؟

"پەیوەندی سێکسی لەگەڵ کەسێکی خوار تەمەن 15 ساڵ بە دەستدرێژی سێکسی منداڵان هەژمار دەکرێت کاتێک وا دادەنرێت کە کەسێک لە خوار تەمەنی 15 ساڵەوە ناتوانێت ڕەزامەندی ڕاستەقینە بدات"


من هاوڵاتیەکی تایلەندیم کە ئێستا لە سوید دەژیم. من زۆر حەزم لە سیاسەتی تایلەندیە و بۆچوونی خۆم لەسەر پاشا و حکومەت دەربڕیوە. من هەڕەشە و ڕقم لەوانی تر پێگەیشتووە کە هەمە لە یوتوب و هەم لە فەیسبووک بیروڕای سیاسی جیاوازیان هەیە بەڵام لە کاتی دەرکەوتنیان لە ماڵی مندا بە شێوەیەکی جەستەیی

هەروەها وێنە گیراوە و لە ماڵەکەمەوە ڕاستەوخۆ پەخش دەکرێت، ئەمەش بووە هۆی ئەوەی کەسێک من بدۆزێتەوە و ئۆتۆمبێلەکەم هەڵکۆڵێت. هەروەها من لە لایەن ژنێکەوە نزیک بوومەوە کە هەڕەشەی راپۆرتی من دەکات و کە بەردەوام پەیوەندیم پێوە دەکات هەرچەندە داوام لێکرد بوەستێت. ئەو هەروەها دەڵێت کە ئەو منی تۆمار کردووە و نامەیەک لە پارێزەرەکەی وەردەگرم من دەتوانم چی بکەم بۆ ئەوەی ئەوان بوەستێنم لە هەڕەشەکردن و لەزاندنی من؟ من هێشتا کەناڵی یوتوبەکەمم دەوێت بەڵام ئێستا لێدوانی سیاسی ئەوتۆم نییە.

"لەو زانیارییانەی کە دابینت کردووە، ڕەنگە تۆ ببیتە قوربانی جۆرەها تاوانی وەک دەستدرێژی و تێکدان و هتد، ئامۆژگاریت دەکەم کە ڕوو لە پۆلیس بکەیت و دۆخی خۆت ڕوون بکەیتەوە"


ئایا قوتابخانەم نایاساییە کە من نکۆڵی لە مافی نوێژکردن بکەم لە ناوەوە لە قوتابخانە لەکاتی پشوودا؟

"لەسەر ئەو بنەمایەی کە ئازادی ئایینیت هەیە لە سوید، دەکرێت کردەوەکانی قوتابخانەکە بە جیاکاری لێکبدرێتەوە و لەبەر ئەوە نایاساییە هەرچۆنێک بێت، چەند حاڵەتێکی جیاواز هەیە کە پێویستە کێشی بۆ ئەو جۆرە هەڵسەنگاندنە بکرێت


سڵاو ئەگەر لەئۆتۆمبیلێکدا بەناهوشیاریی دۆزراوەتەوە دوای ڕووداوێک کە لەڕێگاکە دەرتکرد ئەوا دەبرێن بۆ نەخۆشخانە و لەوێ نموونەی خوێن وەردەگرن و دەبینن کە کحولی خوێنتان لەناو خوێندا هەیە کە سزادراوە دەتوانیت لە مۆڵەتی شۆفێری ڕزگاربکەیت دواتر تۆ تەنها بۆ ماوەیەک لە سەیارەکەدا دۆزرایەوە.
ئایا ڕوونە بەڵام ئەگەر هیچ بەڵگەیەک نییە کە تۆ تەنانەت لێخوڕیت بەڵام لە سەیارەکەدا دۆزییەوە؟

ئەوە ڕاستە ئه وه به سه ر ئه وه یه که ئایا تۆ به درایڤەری ئۆتۆمبێله که دادەنێیت یان نا ئەگەر نەتوانرا دایمەزرێنی کە ئایا کەسەکە شۆفێر بوو یان سەرنشین، ئەوا ناتوانیت بە سەرخۆشی لێخوڕین دادگایی بکەیت یان تاوانبار بکەیت. ئەمەش بەهۆی ئەوەی کە وەک سەرنشینێک لە ئۆتۆمبێلدا مەست نەکرێت نایاساییە"


سڵاو، پرسیارەکەی سۆل نیگەرانە وەک ئەوەی لەشارەوانییەکی تر دانرام لەلایەن شارەوانییەوە تۆمارم کردووە چونکە لەوێ دەچمە قوتابخانە و لەوێ هەموو پشتیوانییەکی کۆمەڵایەتیم هەیە من لە ماوەی لێکۆڵینەوەدا لە ژیانی یارمەتیدا دەژیم بەڵام ئەوان دەیانەوێت بمگەڕێننەوە بۆ شارەوانی ماڵ کە دایک و باوکم زۆر دامەزراون و بە هەڕەشە دەزانم.

ئەو وەڵامەی کە بەدەستم گەیشتووە ئەوەیە کە پێویستە بگەڕێمەوە چونکە "دایک و باوکم ئەرکی پشتیوانییان هەیە (چوون بۆ ئامادەیی) بەڵام ئەمە تەواو ناکەن و شارەوانیش تەنها یارمەتیت دەدات لەناو شارەوانیدا چونکە پێناچێت هیچ پێویستت بە چاودێری هەبێت بەڵام ئێمە لە پێویستی پاراستن دەکۆڵینەوە" هەرچۆنێک بێت، هەست دەکەم هەموو ئەو شتانەیان کەمکردۆتەوە کە من وتوومە بەڵام پێم سەیرە کە دەتوانم چی بکەم بۆ ئەوەی بەردەوام بم لە دانانی لە شارەوانی ئێستا من لە ئێستادا - ئایا هیچ شتێک لە یاسادا هەیە کە پارێزگاریم لێ بکات یان بتوانم مەرجی باشترم پێ ببەخشێت بۆ بەدواداچوونی ئەمە؟

ئێستا نازانم هۆکاری ئەوەی کە تۆ لە دایک و باوکت داینێیت بەڵام لەو زانیاریانەی کە من دەگەمە ئێرە ئەوە ئاماژە بە جۆرێک لە کەم و کوڕی گرنگی دان بە بەشێک لە دایک و باوکەکان دەکات کە وا دەکات پێویستت پێبکرێت لێیان بپارێزرێت. ئەگەر ئەمە ڕاست بێت، ئەوا من دەڵێم کە پێویست بە چاودێری کردن هەیە لەم جۆرە حاڵەتانەدا. بەڵام پێویستە زیاتر بزانم دەربارەی کەیسەکە بۆ ئەوەی وەڵامێکی ڕوونتر بدەمەوە.


پیاوێک هات بۆ قسەکردن لەگەڵ من لەسەر ئینتەرنێت و ئەو نیگەران بوو لەوەی کە من وەڵامم نەدایەوە. بۆیە هەڕەشەی لێکردم و سووکایەتیی پێ کردم و لە زۆر ڕووەوە شتی خراپ ووت. وە ئەو وتی کە پۆلیس ئاگادار ئەکاتەوە بۆ ئەوەی من بنێرێتەوە بۆ تایلەند ئەو وتی من پاسپۆرتی سویدیم نیە، بەڵام من دەیکەم. من ڤیزای هەمیشەییم هەیە بۆ ئەوەی لێرە بمێنمەوە.

ئایا هەڕەشەکردن لەسەر زەمینەی هەڵە نایاساییە؟ هەستکردن بە جیاکاری بەرامبەر

بۆ راپۆرتکردنی کەسێک بۆ پۆلیس لەسەر زەمینەی نادروست تاوانی تۆمەتی هەڵە پێکدێنێت پرسیارێکی تر ئەوەیە کە چۆن هەڕەشەکان ڕوویانداوە دەکرێت هەراسانکردن یان هەڕەشەیەکی ناڕەوا هەبێت بە پشتبەستن بەو شێوەیەی کە ڕوویداوە


سڵاو! من کچێکی تەمەن ١٢ ساڵم کە دەستدرێژی سێکسی کراوەتە سەر گێچاڵ ئەوە زیاتر لە مانگێکە کە ڕوویدا، بەڵام من تەنیا پێم سەیرە کە ئایا زۆر درەنگە بۆ ئەوەی ڕاپۆرتی بدەیت بە پۆلیس دەربارەی ئەوە؟ چونکە من هیچ بەڵگەیەک و هیچ شتێکم نییە.

زۆر درەنگ نیە بۆ راپۆرت کردن، بەڵام زۆر باشە ئەگەر بتوانیت چیرۆکەکەت بە هەندێک بەڵگەوە ببەستیتەوە. لەوانەیە وێنەیەک بێت لە چاتەکە، ناوی بەکارهێنەر و هتد"


سڵاو. ئایا ناونانی کەسێک کە دەستدرێژی سێکسی کردۆتە سەرت نایاساییە؟ ئەگەر کەسەکە لە دادگا یان بەو شێوەیە تاوانبار نەکرێت

مەترسی ئەوە هەیە کە بە ناوزڕاندن پێناسە بکرێت.

Tillägg från Maana: 

ئەکرێ زەحمەتە بزانیت کە بوختان کردن مانای چیە. بوختان دەکرێت بە سادەیی وەسف بکرێت کە ڕێگە نادرێت قسە لەسەر کەسانی تر بکات بە شێوەیەک کە وا لێبکات کەمتر شایستەتر دەربکەون لەبەرچاوی ئەوانی تر. ئەگەر دەتەوێت زیاتر ئاسان بکەیت، دەتوانیت بڵێیت کە نابێت هیچ شتێک بڵێیت کە وا لە کەسانی تر بکات کە حەزی لە کەسێک نەبێت. تاوانێکی ناوزڕاندنی هاوبەش ئەوەیە کە کەسێک وەک تاوانبارێک بکوژێت.


چۆن بزانین کەسێکی تر ڕەزامەندی دەربڕیوە؟ ئایا ئەوە تەنیا لە ڕێگەی وشەکانەوە یان ئەوەی لە رەزامەندیدا دەژمێردرێت؟

لە پرسیارەکەوە ڕوون نییە کە پێویستە ڕەزامەندیی بۆ بکرێت بۆ چی، بۆیە زەحمەتە وەڵامی یاسایی بدرێتەوە.

Tillägg från Maana: 

کاتێک کە تۆ سێکس دەکەیت یان بە پێچەوانەوە لەگەڵ کەسێکدا جەستەیی دەبیت، ڕەزامەندی هەموو کەسێکی بەشدار پێویستە. ئەو ڕاستییەی کە مرۆڤ ناڵێت نەخێر یان بێدەنگە وەک بوونی ڕەزامەندی نییە
تۆ دەتوانیت زیاتر بخوێنیتەوە دەربارەی ڕەزامەندی لێرە.
هەروەها دەتوانیت سەیری ئەم کلیپە بکەیت کە بە شێوەیەکی سادە ڕەزامەندی ڕوون دەکاتەوە."


سڵاو. کچەکەم ٣٠ ساڵ بە نەخۆشی دەروونی دەناڵێنێت، لەگەڵ دەستنیشانکردنی جۆراوجۆر من زانیم ئەگەر ئەو سێکس بە پیاوان بفرۆشێت. ئەم تەمەنە ٣٠ ساڵە منداڵێکی بچووکە لە ڕووی دەروونییەوە، لەگەڵ دەستنیشانکردنی
دەبێ چی بکەم? چی بکەین؟

"بەداخەوە ئەمە کێشەیەکی یاسایی نییە"

Tilllägg från Maana: Det låter som att du och din dotter har det tufft. På din berättelse låter det som att din dotter kan ha sex som självskadebeetende. Kan det finnas egna trauman din dotter har som hon behöver bearbeta och gå i terapi för? 

ھەندێک هەیە کە بە هاوکاری و یارمەتی فریاگوزاری کار دەکەن بۆ ئەو کەسانەی کە سێکس دەفرۆشن یان گێچەڵی سێکسیان لێکراوە.

نموونەکانی رێکخراوەکان/ڕێکخراوەکان بۆ پەیوەندیکردن بریتین لە: https://www.talita.se/

کۆمەڵەی گفتوگۆ پێکەوە: https://www.foreningentillsammans.se/stodhttps://www.foreningentillsammans.se/stod

ئەگەر کچەکەت زەحمەتی هەبێت بۆ ئەوەی کۆتایی پێ بهێنیت، دەتوانیت داوایش بکەیت، بۆ نمونە، پشتگیری خانووبەرە لە شارەوانی. کۆتا زانیاری ئێمە ئەوەیە کە هەوڵ بدەین پلانێکی تاکەکەسیی ڕێک وپێک کراوی SIP بەدەست بهێنین. ئەمە ڕێگایەکە بۆ ناچارکردنی کۆبوونەوە هاوبەشەکان لەگەڵ سیستەمی تەندروستی، ئەوان نابێت نکۆڵی لە تۆ بکەن. هەرچۆنێک بێت، پێویستە ئەو کەسە پەیوەندی بە نمونەی زیاترەوە هەبێت، وەک خزمەتگوزاری کۆمەڵایەتی: https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/sip/

هیوادارین ئەمە یارمەتیت بدات بەرەو پێشەوە بڕۆیت


ئایا هەڕەشەی بڵاوکردنەوەی ڕووتی نایاساییە؟

"دەکرێت تاوانبار بێت بۆ بڵاوکردنەوەی وێنەی ڕووت و هەروەها تاوانبار بۆ هەڕەشەکردن لە بڵاوکردنەوەی وێنەی ڕووت لەم حاڵەتەدا، ئەگەر تەنیا هەڕەشە بێت، دەکەوێتە چوارچێوەی هەڕەشە ناڕەواکانەوە، بەشی چوارەم بڕگەی 5ی یاسای سزاکان - ئەوەی هەڕەشە لە کەسێکی تر بکات بە کردەوەی تاوانکار بەجۆرێک کە ئەگەری هەیە ترسێکی جدی لە هەڕەشەلێکراودا دروست بکات لە سەلامەتی خۆی یان کەسێکی دیکە بۆ کەسێک، موڵک، ئازادی یان ئاشتی، بە تۆمەتی هەڕەشەیەکی ناڕەوا بۆ سزادان یان بەندکردن لە ساڵێک زیاتر


ئەگەر تۆ ببیتە قوربانی دەستدرێژییەک بەڵام ڕاپۆرتت نەداوە چونکە هەستت بە خراپی کردووە بەڵام ئێستا یارمەتیت وەرگرتووە و دەتانەوێت 5 مانگ دواتر راپۆرتی بکەن، ئەگەری ئەوە هەیە کە ئەو تاوانبار بکرێت یان لێی دووربکەوێتەوە ئەو تەمەنی ١٨ ساڵ بوو من ١٥ ساڵ بووم.

بەداخەوە، ناتوانین وەڵام بدەینەوە کە چەند ئەگەری ئەوە هەیە کە تاوانبار بکرێت یان دوور بکەوێتەوە هەرچۆنێک بێت پێویستە لەلایەن پۆلیسەوە لێکۆڵینەوەی لەسەر بکرێت و ئەگەر شایەتحاڵ یان بەڵگەیەکی ترت هەبێت بۆ پشتگیریکردن لەوەی کە تاوانەکە ڕوویداوە، باشە لە پەیوەند بە ڕاپۆرتی پۆلیسەوە پێشکەشی بکەیت"


من ئەی دی ئێچ دی و خەمۆکیم هەیە. من حەز دەکەم خێزانێکی پەیوەندیم هەبێت بۆ ئەوەی هەندێک جار لەگەڵم بم. نازانم ئەم هاوینە لە هەمان شار دەژیم. چۆن دەتوانم خێزانێکی پەیوەندی چاک بکەم؟

"دەتوانن داوا بکەن کە خێزانێکی پەیوەندیتان هەبێت لە ڕێگەی خزمەتگوزارییە کۆمەڵایەتیەکانی ئەو شارەوانییەی کە دەژین"


پێشوەکەم وێنەی سێکسی خاوی هەیە لە من وە ئەو کەسێکی دەروونیە من دەترسم کە ئەو وێنەکانی دزە بکات ئەگەر ڕاپۆرت بدەیت بۆ، لە نێو شتەکانی تر، دەستدرێژی سێکسی، یان داوای قەدەغەکردنی پەیوەندی بکە (ئەو لە ئێستادا من دەدزێتەوە...). چی بکەم??! یارمەتیم بده

"دەتوانیت هەوڵ بدەیت قایلی بکەیت کە وێنەکانت بسڕیتەوە. ئەگەر ئەو وێنەکان بڵاو بکاتەوە یان هەڕەشەت لێبکات کە بڵاویان بکاتەوە ئەگەر ڕاپۆرتی پۆلیس بکەیت ئەوا لەوانەیە تاوانبار بێت بە تاوانێک ."


سڵاو کوڕەکەم تەمەنی 12 ساڵە لە ساڵی 2019دا لە دادگا بووین و نایەوێ باوکی ببینێت باوکم هەموو کۆتایی هەفتەیەکی تر پەیوەندی هەیە. دوایین جار باوکم سەرخۆش بوو و لەلایەن پۆلیسەوە بردرا و بە بێ چەک راپۆرت کرا. دەتوانم نکۆڵی لە پەیوەندی بکەم؟ ئایا کەسێک گوێ لە کوڕەکەم بگرێت؟

ئەگەر تۆ بڕیار بدەیت کە سەردانەکە پەیوەندی بە مەترسیەوە هەیە بۆ کوڕەکەت، دەتوانیت سەردانەکە ڕەت بکەیتەوە. وەک چۆن من پرسیارەکەت لێک دەدەمەوە، ئەو شتانەی کە باسی دەکەیت لە کاتی پەیوەندیدا ڕووی داوە کە نابێت کوڕەکەت شایەتی بدات. هەرچۆنێک بێت دەبێ گفتوگۆیەکت لەگەڵ خزمەتگوزارییە کۆمەڵایەتیەکان هەبێت لەم بارەیەوە بۆ ئەوەی لە هەر جۆرە بانگەشەیەک بۆ سەرەدان کردن لە باوکی منداڵەکە دوور بکەونەوە

کوڕەکەت گەیشتووەتە ئەو تەمەنەی کە تەنانەت ئیرادەیشی گرینگە، بۆیە دەبێت دەنگیشی لە ڕێگەی خزمەتگوزارییە کۆمەڵایەتییەکانەوە ببیسترێت.


ئەگەر کەسێک شتێکی هاوڕەگەزبازی وەک ئەو هاوڕەگەزبازیە بڵێت لەوێ نییە، ئەو کەسانەی کە "بانگەشەی ئەوە دەکەن" کە هاوڕەگەزبازن بۆ کەسانی تر کەم کەرەوەن، یان ڕقیان لە هاوڕەگەزبازەکان بێت، ئەوە تاوانێکە؟
هیچ شتێکی دەربارەی ئەوە بیستووە کە جیاواز بێت لەسەر ئەوەی چەند کەس گوێیان لێ بێت، واتە ئایا گفتوگۆیەکی تایبەت بێت یان نا؟ ئەگەر وابێت، سنوورەکە لەکوێیە؟

ئەم پرسیارە بە ڕاستی ناتوانرێت وەڵام بدرێتەوە چونکە هەمووی پەیوەستە بە هەلومەرجێکی جیاوازەوە تۆ دەتوانیت زیاتر بخوێنیتەوە دەربارەی تاوانی کینە لێرە: https://polisen.se/lagar-och-regler/lagar-och-fakta-om-brott/hatbrott/


ئەگەر پێشوەکەم هەڕەشەی لێکردم لەسەر سناپ و ڕاپۆرتم کرد، ئایا دایک و باوکم دەبێت بچنە ناو پۆلیسەوە؟


"تۆ دەتوانیت هەڵبژێریت بۆ فایلکردنی راپۆرتی پۆلیس لەسەر خۆت, لەگەڵ ئەوەشدا, دایک و باوکت ئاگادار دەکرێنەوە لە ڕاپۆرتەکەت ئەگەر تۆ لە خوار تەمەنی 18 ساڵ بیت. ئەگەر تۆ دواتر داوای لێپرسینەوە لە پۆلیس بکەیت، دایک و باوکت پێویست ناکات بێنە پاڵ. وەک قوربانی تاوان، زۆربەی کات مافی ئەوەتان هەیە کە ڕاوێژکاری سکاڵاکارتان هەبێت کە لە کاتی لێپرسینەوەی پۆلیسدا ئامادە بێت.


پێویستە لەگەڵ باوکم بژیم؟ ئەو شتە خراپەکان بە من دەڵێت و ئێمە بە ڕاستی لەگەڵی ناچین.


"ئەگەر دۆسیەکە داخراوە، مافی ئەوەت هەیە کە داوای پێداچوونەوە بە بڕیاری داخستنی بکەیت، ئەمەش داواکاریەکە بۆ هەموارکردنەوەی بڕیارەکە بەنوسراو داوای لێپێچینەوە دەکرێت و دەنێردرێت بۆ ئەو دەسەڵاتەی کەبڕیارەکەی تێدا دەرکراوە.


سڵاو، کچەکەم پێی وتم کە دەستدرێژی سێکسی کراوەتە سەر ئێمە راپۆرتی پۆلیسمان دروست کرد و کچەکەش دەبوو پرسیار بکرێت. ئێمە دایک و باوکان ڕێگەمان پێنەدراوە بەشداری بکەین و هیچ زانیارییەکمان پێنەدرا ئێستا ئێمە ئەو نامەیەمان پێگەیشتووە کە پۆلیس کەیسەکە دادەخات چونکە هیچ بەڵگەیەک نەدۆزرایەوە چۆن لەگەڵ ئەمە دەچیتە پێشەوە بۆ ئەوەی کچەکەم یارمەتی بدات؟


"دەتوانیت لەگەڵ دایکت بژیت و هیواخوازیت باوکت قبوڵی بکات. پێویستە باوکت هەڵبژاردنەکەت قبوڵ نەکات، دەتوانیت پەیوەندی بکەیت بە کەسێکی تری پێگەیشتوو لە قوتابخانە یان خزمەتگوزاریە کۆمەڵایەتیەکان لە شارەوانیەکەت. پێویست ناکات لەگەڵ دایک و باوکێک بژیت کە حەزت لێی نییە.


من پێم سەیرە ئەگەر پێویست بکات لەگەڵ دایکم بمێنمەوە ئەگەر نامەوێت. من تەنها دەمەوێت لەگەڵ باوکم بمێنمەوە؟


"دەتوانیت لەگەڵ باوکت بژیت و هیواخوازیت دایکت قبوڵی بکات. ئەگەر دایکت بژاردەی تۆ قبوڵ نەکات، دەتوانیت پەیوەندی بکەیت بە گەنجێکی تر لە قوتابخانە یان خزمەتگوزاری کۆمەڵایەتی لە شارەوانیەکەت.


من تەمەنم ١٤ ساڵە و ساڵی داهاتوو ١٥ ساڵ دەبێت. من پێکەوەم، بەڵام پیاوێک کە تەمەنی ١٨ ساڵە زۆر کەس دەڵێن ئەوە نایاساییە و من پێم سەیرە کە ئایا ڕاست دەکەن؟ وە چی ڕوودەدات؟


"پەیوەندیەکەت خۆی نایاسایی نییە له گه ڵ ئه وه ی که تۆ له خوار تەمەنی ١٥ ساڵیت، ئه وه نایاساییه که پیاوه که ت له گه ڵ تۆ پەیوەندی سێکسی هەبێت. لە یاسای سزاکەدا هاتووە: هەر کەسێک پەیوەندی سێکسی هەبێت یان کارێکی هاوشێوە ئەنجام بدات دژی کەسێک کە تەمەنی کەمتر لە 15 ساڵ بێت، لەوانەیە بە تاوانی دەستدرێژی سێکسی بە منداڵان تۆمەتبار بکرێت"


ئەگەر بە ڕاوێژکارەکەی قوتابخانە بڵێم، پێت دەڵێت؟


ڕاوێژکارێک ئەرکی هەیە راپۆرت بدات، واتە ناچارە ئەگەر ئاگادار بێت یان گومان بکات کە منداڵێک لە کاتی چالاکییەکانیدا زیان بە منداڵ دەگەیەنێت، ئەوا پەیوەندی بە خزمەتگوزارییە کۆمەڵایەتییەکانەوە هەیە بەم شێوەیە، ناتوانرێت گەرەنتی بکرێت کە چارەسەرکەرەکە ڕاپۆرتی نیگەرانی دروست ناکات ئەگەر بڕوایان وایە کە تۆ لە مەترسی زیاندان. "