Känslor

Självkänsla

Självkänsla är ett ord som man hör ofta och kan beskrivas som den inställning man har till sig själv. Det handlar inte om att du är bra eller dålig på att göra olika saker, utan mer din egna känsla om dig själv. 

Få hjälp

Syns inte utanpå

Många gånger tror vi att personer som verkar lyckade, ser bra ut och är populära har bra självkänsla. Men så behöver det inte vara. En populär person kan ha låg självkänsla och en person som uppfattas som blyg och tillbakadragen kan ha en stabil eller hög självkänsla. 

Hur din självkänsla är kan påverka hur du mår i din vardag. Att känna att man är älskad, uppskattad och accepterad är viktigt för att få en god självkänsla. Dessa känslor gör också att man själv känner att man duger, att man kan vara nöjd och stolt över sig själv och att man vågar göra saker.

Om du har känt dig dig låst under en längre period och att andra kontrollerar och bestämmer över dig, kan det leda till att din självkänsla sjunker. Det kan vara att någon bestämmer över dig i en relation, att du är utsatt för mobbning, att du inte kommer in på en utbildning eller om du varit arbetslös länge.

En låg självkänsla kan göra så att du väljer bort att göra saker som du egentligen skulle vilja göra. Du kanske låter andra bestämma vad du ska känna, tycka och göra.


Hur ökar man sin självkänsla?

Med en stabil självkänsla kan du ta beslut som du mår bra av och det innebär att du får större makt över ditt liv. Att känna att du kan påverka ditt liv och det som händer runt omkring dig påverkar också din självkänsla positivt.

Saker som kan öka självkänslan är till exempel att vara modig och stå upp för det man tycker. Det är också bra att våga fråga sådant som man undrar över och inte vet. Att umgås med personer som får dig att må bra och som du känner dig trygg med ökar också självkänslan.

Det hjälper också att vara schysst, både mot andra men också sig själv! Ge dig själv beröm när du har gjort något bra. Du kan också testa att skriva ner saker som gör dig glad och som du tycker om hos dig själv. Det kan kännas svårt i början, men tänk på att det inte behöver vara några stora saker. Du kanske ritade något under dagen som du blev nöjd med, eller var hjälpsam mot en kompis?