Tankar om döden

Att förlora någon

Att förlora någon som har stått dig nära är svårt. Det kan vara en familjemedlem, släkting, vän eller ett husdjur. De känslor som beskriver det du känner när någon gått bort kan kallas för sorg. Sorgen är ofta stor och tung att bära på.

.

Få hjälp

Sorgen kan gå upp och ner

Hur man reagerar vid dödsfall och när man förlorar någon är olika. Kanske blir du ledsen och gråter, blir arg eller vänder känslorna inåt och blir tyst och tillbakadragen.

Två personer som förlorar någon kan reagera helt olika och sorgen kan ta olika lång tid att bearbeta. Det handlar dels om du tidigare varit med om ett dödsfall men också vad du har för stöd från familj och vänner.

När man drabbats av sorg så kan man säga att sorgen är randig. Det betyder att du kan vara glad, skratta och må ganska bra trots att du egentligen är jätteledsen. Det här är vanligt och det handlar om att man faktiskt inte orkar vara ledsen hela tiden. Man kan känna dåligt samvete för att man inte är ledsen hela tiden, men det är helt naturligt att ha olika känslor samtidigt.

Det kan ta lång tid att må bra igen efter att du har förlorat någon som har stått dig nära. Det kan kännas som att du aldrig kommer vara glad igen. Men med tiden kommer smärtan att minska.

Under den svåraste tiden kan man behöva stöd och hjälp. Du kan vända dig till någon du känner dig trygg med, där du kan få prata om dina känslor och om den som du har förlorat. Det här kan vara ett bra sätt att bearbeta, förstå och långsamt acceptera det jobbiga som har hänt.


Vanligt att dra sig undan

Det är vanligt att dra sig undan när man drabbas av sorg. Man har ingen ork att göra saker och känner sig ledsen.

Det är viktigt att få vara ledsen men det är också viktigt att försöka fortsätta med sin vardag. Sorgen kommer att finnas där och vissa dagar kommer kännas okej medan andra dagar känns jobbigare.

Men för att du ska må bättre behöver du komma ut, äta och sova ordentligt och kanske träffa vänner eller familj. Det gör att du kan skingra dina jobbiga tankar och få plats med positiva känslor och tankar också.


Det finns hjälp att få

Närmaste tiden efter att man har förlorat någon är det vanligt att inte orka gå till skolan eller jobbet, att ha minskad matlust och att känna sig väldigt ledsen. Om det pågår under lång tid kan du behöva hjälp att bearbeta din sorg.

Det finns flera ställen dit du kan vända dig för att få hjälp och stöd. Det kan vara via en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral. Många tycker det hjälper att prata med en psykolog.

Det finns många verksamheter som erbjuder sorghantering, i samtal ensam eller med andra. Bland annat Röda Korset. Du hittar dem här.

Du kan också prata med oss i chatten om sorg. Vi lyssnar alltid på dig.