Tankar om döden

Tankar om självmord

När man mår riktigt dåligt så kan det dyka upp tankar om att man inte orkar leva längre eller om att ta sitt liv. Det kan kännas som att det inte finns någon annan utväg, men det gör det!

Få hjälp

Att vilja dö

När man mår dåligt är det vanligt att tänka att det alltid kommer vara så och att det inte finns någon lösning på ens problem. Då kan det hända att man tänker på döden och att man vill dö. Du är inte ensam och det går att må bättre igen!

Det är mänskligt och vanligt att tänka på att man inte vill eller orkar leva längre. Runt om i världen finns det många som haft självmordstankar tidigare i livet, men som har blivit av med de tankarna! Många beskriver det som att de i efterhand har svårt att förstå hur de tänkte när de mådde som sämst.

Ibland kan självmord kännas som den enda utvägen. När man mår väldigt dåligt så påverkas hjärnan starkt och det kan vara svårt att tänka klart. Men att ta sitt liv innebär inte en lösning, utan gör att dina chanser till att må bättre försvinner. 

Även om du tänker på att du vill dö så behöver det inte betyda att du faktiskt vill ta ditt liv. Ofta beror tankarna på att du mår dåligt och att något i ditt liv behöver förändras.


Är du orolig för en kompis?

Ofta kan det kännas skamfyllt att tänka på och prata med andra om att man vill dö. Då kan det vara skönt att en vän vågar fråga.

Det kan vara bra att prova fråga saker som: Hur mår du? Jag tänker på dig och är lite orolig! Tänker du på att du vill dö? Jag finns här för dig om du vill prata! 

Det kan också vara bra att erbjuda sig att följa med som stöd till en kurator eller en vuxen som man litar på.


Att förlora någon i självmord

Det är ett allvarligt trauma att förlora en person som stått en nära i självmord och något av det svåraste man kan vara med om. Att ta sig igenom en förlust av en närstående kommer att ta tid och kommer kännas svårt.

Väldigt många personer påverkas när någon nära avlidit genom självmord. Det kan kännas som att du aldrig kommer att överleva förlusten eftersom sorgen är så stor. Många funderar på vad man hade kunnat göra annorlunda och ställer sig frågan varför? Det kan också hända att man själv tänker på att ta sitt liv.

Det finns inget schema eller tidtabell för när sorgen kommer minska, det är olika för alla. Ofta är sorgen något man bär med sig genom hela livet. Men så småningom kommer det att kännas lite lättare i vardagen. 

Man kan behöva hjälp att bearbeta sin sorg. Då kan det till exempel vara bra att prata med en kurator eller psykolog. Våga be om hjälp!


Det finns hjälp att få

Om du behöver akut hjälp eller har allvarliga planer på att ta ditt liv – ring 112 eller en psykiatrisk akutmottagning. 

Du kan också kontakta Mind Självmordslinjen på telefonnummer 90101 eller chatta på www.mind.se

Du är också alltid välkommen att prata med oss på Maana om hur du mår. Vi finns här för dig!