Stress

Tecken
stress

Stress kan märkas av på många olika sätt. Det kan vara att man får svårare att koncentrera sig eller att minnet blir sämre. Men man kan också få magont, huvudvärk eller svårt att andas. Här kan du läsa mer om kroppens olika varningssignaler.

Få hjälp

Hur märker man av stress?

Stress kan ge sig uttryck både i kroppen, i dina känslor och i dina tankar. Ofta kan det kännas svårt att varva ner och vila.

Det finns många olika tecken på stress. Bland annat kan det vara att du får svårare att koncentrera dig, minnet är sämre, du får ångest, fastnar lätt i negativa tankar, är lättirriterad och känner dig otålig över småsaker. 

Men kroppen kan också reagera fysiskt vid stress. Du kan få magont, huvudvärk, hjärtklappning, svårt att andas eller känna dig stel, spänd och ha ont i kroppen. Du kan också bli sjuk både oftare och lättare.

Varningssignaler för att du är stressad kan vara att du är morgontrött fastän du sovit bra i flera nätter i rad. Du kan ha svårt att somna på kvällen och ändå vakna tidigt på morgonen. Att vila, varva ner och koppla av känns omöjligt.

Det kan också vara så att du struntar i att vila, eller göra dina fritidsaktiviteter eller andra roliga saker för att du inte känner att du hinner. Att känna tidsbrist kan också innebära att du höjer tempot ännu mer i vardagen för att hinna.

Stressen kan också göra att du undviker att umgås med kompisar eller din partner för att du inte orkar. Vissa tappar sin sexlust. Vissa känner att man behöver dricka alkohol, röka eller snusa, dricka koffein eller ta sömntabletter för att orka med. Ibland kan man också äta, dricka alkohol eller röka/snusa för att trösta sig. Du kan känna dig nedstämd, orolig eller likgiltig inför sådant som händer runt om dig.

Allt detta kan vara varningssignaler för stress. Vissa upplever bara ett symtom och andra upplever många.


Långvarig stress

Om du inte får tid att vila utan känner dig stressad ofta eller hela tiden under lång tid, kan stressen göra skada. På lång sikt kan den leda till nedstämdhet, depression eller utmattningssyndrom.

Ofta har man varit stressad länge och/eller mått dåligt när man blir utbränd, men det kan också gå fort. Det är något som kan drabba personer i alla åldrar och bero på allt från studier, jobb, privatlivet eller andra saker i livet. Det blir allt vanligare att drabbas av utmattningssyndrom och många blir också deprimerade till följd av det.

Det kan vara jobbigt att göra små saker som att betala räkningar eller orka träffa vänner. Trötthet, orkeslöshet, hjärtklappning, ångest och att glömma saker är några exempel på symtom. Är du eller någon i din närhet i riskzonen för att bli utbränd eller kanske redan är utbränd, är det viktigt att få hjälp av både närstående och sjukvården. 

Att känna stress är väldigt vanligt och många i samhället upplever stress i stor utsträckning, särskilt tjejer och unga kvinnor. Om du känner dig orolig, stressad eller i riskzonen är det bra att prata med någon. Har du en kompis som visar tecken på stress kan det vara bra att fråga hur den mår och om den är stressad. 

Du kan alltid chatta med oss på Maana. Hos oss kan du prata om precis vad du vill! I vår app Stella finns det övningar för att minska stress och ångest.