Snusning

Sluta snusa

Att sluta med tobak som snus kan vara jobbigt och många försöker flera gånger innan det går. Det viktigaste är att du har bestämt dig på riktigt för att det ska bli ett bra resultat.

Få hjälp

Har du bestämt dig?

Går du och funderar på att sluta snusa så kommer här några anledningar som kan hjälpa dig i ditt beslut.

• Det påverkar din hälsa positivt, du har större chans att kunna vara frisk länge. 
• Du sparar pengar eftersom det är dyrt att snusa. 
• Du slipper ha abstinens när du glömt snusen.
• Du kommer att få en bättre andedräkt och fräschare munhälsa.

Det kan vara jobbigt i början och du kommer att känna abstinens efter snus. Suget du känner kan vara jobbigt men tänk på att det många gånger bara varar i några minuter. 

Många kan känna av abstinensbesvär när de slutar med nikotin som finns i snus. Abstinensbesvär visar sig som ett sug på snus men det kan också sätta sig på humöret. Du kan känna dig rastlös, irriterad och ha svårt att fokusera.

Abstinensbesvär är som värst de första dagarna och klarar du dig igenom dessa så blir det enklare och enklare för varje vecka.


Tips på vägen

Det kan vara bra att tänka igenom ditt beteende runt snus, till exempel vilka vanor som är ihopkopplade till snusning. Det är också bra att sätta upp en plan hur det ska gå till, du kan skriva ner den i mobilen eller bara tänka fram den.

När man ska sluta med något är det bra att tänka igenom olika scenarion så att du är beredd på hur det kommer kännas och vid vilka tillfällen som det kan bli extra jobbigt.

Det kan också vara bra att sluta tillsammans med någon annan. Då kan ni stötta och peppa varandra.

Här kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen:

• Bestäm ett datum för när du ska sluta snusa
Det ger dig tid att vänja dig vid tanken. Det bästa är att sluta helt på det datum som du satt upp. Annars är risken att du skjuter upp det eller drar ut på det genom att försöka snusa mindre.

Registrera ditt beteendemönster
Många gånger gör vi saker av rena vana, det gäller snus också. Försök att skriva ner varje snus du tar under en kortare period. Det kan vara tid och vad du gjorde när du tog snusen. Fyll gärna i hur du mådde och känslan av snusen. Det här är ett steg för att bli medveten om ens vanor och kanske också se mönster som behöver brytas. De tillfällen som du tar snus av ren rutin och vana kanske är lättast att sluta med?

Situationer som du kan undvika
Som vi skrev lite på punkten ovan så gör vi saker av vana och rutin, likaså snus. Vissa kan koppla ihop specifika situationer med sitt snusande. Det kan till exempel vara fest och alkohol eller morgonkaffet. Om det går så kan det vara bra att försöka undvika situationer där suget efter snus är större. 

Ha inget snus hemma
När du bestämt dig och satt ditt datum för att sluta snusa, se till att inte ha någon dosa kvar hemma. Om du inte har något snus hemma är det också enklare att stå emot suget när det kommer. 

Sysselsätt dig 
När suget kommer, vilket det med stor sannolikhet kommer att göra är det viktigt att du försöker sysselsätta dig. Det är inte så viktigt vad du gör utan mer att du gör något som kan skingra tankarna.. Det kan vara nästan vad som helst, äta något, borsta tänderna, tuggummi eller spela ett spel på mobilen. Påminn dig själv om att du har slutat och bestäm dig för att inte låta suget vinna. Du kommer att klara det här.

Belöna dig själv!
Att vinna över suget och abstinensen är jättebra och du ska vara stolt över dig själv. Det kan vara värt en belöning när du klarat att hålla upp ett tag. Du kanske kan använda alla de pengar som du sparat eftersom du inte köpt snus.

Många behöver försöka flera gånger och bara för att du börjar igen så betyder det inte att du inte kommer kunna sluta. Du ska inte se det som ett misslyckande.

Du kan ta nya tag och tänk på det som gick bra sist du försökte och sätt ett nytt datum för att sluta. Du kan klara det!