Sexualitet

Samtycke

Samtycke är något väldigt viktigt i livet, särskilt när det kommer till sex. Att se till att den eller de personerna man har sex med vill samma saker som en själv är grundläggande för att sex ska kännas bra. 

Få hjälp

Vad är samtycke?

Samtycke handlar om att ge sitt tillstånd eller medgivande till något. Ofta pratar vi om samtycke i relation till sex. Då handlar det ofta om att kolla av med den man har sex med så att allt känns bra. 

Det är också viktigt att känna in vad man själv vill. Det kan till exempel handla om att vilja ha sex, kramas, kyssas, smekas eller göra andra sexuella handlingar med någon. Samtycke kan ske både muntligt och med kroppsspråk. 

I Sverige finns sedan 2018 en sexualbrottslag som bygger på frivillighet, också känt som samtyckeslagen. Det betyder att sex alltid måste ske frivilligt och med samtycke, annars är det brottsligt. Beroende på vilken handling man har utfört kan det klassas som sexuellt övergrepp eller våldtäkt. Man kan säga att detta betyder att allt annat än ett ja till sex är ett nej.


Viktigt att lyssna på varandras signaler

Det är viktigt att personerna som ska ha sex med varandra är säkra på att man vill samma saker. Det betyder att man också måste ta hänsyn till varandras kroppsspråk, ansiktsuttryck och vilka signaler man skickar.

Man kan kalla detta för olika ja- och nejsignaler. Några exempel på ja-signaler är att båda är aktiva i det som händer och verkar avslappnade och glada.

Några exempel på nej-signaler är till exempel om den ena verkar passiv och tankspridd, eller är spänd.

Är man osäker på vad den andra vill, eller om den vill fortsätta så ska man pausa och ta reda på det. Ett sätt är att ställa korta frågor: Känns det bra? Vill du fortsätta? Verkar den andra inte vilja eller är tveksam ska man sluta och kanske göra något annat.


Ett ja betyder inte ja till allt

När man har sex måste alla handlingar ske med samtycke, det måste vara ömsesidigt. Det här betyder att du kanske sagt ja till att hångla, men inte till att ta av dig kläderna eller smeka någon på kroppen. Det är viktigt att se till så att båda vill samma saker samtidigt.

Man får inte anta att den andra vill något bara för att den sagt ja till att hångla, till exempel. Dessutom har man alltid rätt att ångra sig, även om man sa ja i början. 

Man behöver inte skriva på något papper eller kontrakt för att ha sex med någon. Men däremot krävs det att de som ska ha sex med varandra är schyssta och lyssnar på varandras signaler genom hela sexet. Kom ihåg att allt annat än en ja-signal är ett nej.

Har du varit med om något som inte kändes riktigt bra? Eller har du haft sex med en person som inte lyssnar på dina signaler? Kom in prata med oss i chatten!

Det är aldrig ditt fel om någon går över dina gränser. 


Måste man ha sex när man är kär?

Nej. Att vara kär och att ha sex behöver inte alltid hänga ihop. Vissa har sex för att de känner lust medan andra bara vill ha sex med någon den är kär i.

Vi gillar alla olika saker när det kommer till sex. Detsamma gäller i relationer där vi har olika behov. För en del kan sex kännas viktigt i en relation, medan andra inte tycker det. Man kanske inte känner sig redo av olika anledningar, eller helt enkelt saknar intresse för att ha sex.

Det kan vara bra att fundera igenom vad som får dig att må bra i relationer och vad som får dig att må bra när det kommer till sex.

Vad man vill och behöver för att må bra kan också förändras över tid. Kom ihåg att ingen får pressa dig till något som du inte vill!