Sexualitet

Sexuell läggning

De allra flesta funderar över sin sexuella läggning och kring frågor som har med sex att göra. Vissa personer dras mer till tjejer, andra mer till killar eller till både killar och tjejer.

Få hjälp

Vad menas med sexuell läggning?

Vilken läggning man har handlar om vilket kön de personerna man blir kär, eller attraherad av har.

Vissa personer dras mer till tjejer, andra mer till killar eller till både killar och tjejer. Vissa personer dras till ett kön och andra dras till personer oavsett vilket kön de har. Det är olika för alla och vem man attraheras av kan också förändras över tid.

Det finns flera olika sexuella läggningar. De tre vanligaste är:

Heterosexuell (hetero/straight)
Heterosexuell betyder att man attraheras av personer som har ett annat kön än en själv.

Homosexuell (homo/gay)
Homosexuell betyder att man attraheras av personer med samma kön som en själv. Tjejer som gillar tjejer kan kalla sig för lesbiska. Killar som gillar andra killar kan kalla sig för bögar.

Bisexuell (bi)
Bixsexuell betyder att man attraheras av personer oavsett vilket kön de har.

Du bestämmer själv vilken läggning du har. Kom ihåg att du har rätt att älska och vara tillsammans med vem du vill. Det kan vara skönt att berätta om sin sexuella läggning för de man tycker om eller för sin omgivning. Men för vissa spelar det ingen roll alls om ens omgivning vet om vem, vilka eller vad man gillar. 


Att inte gilla sex är okej

Det är också vanligt och helt okej att inte tycka om eller vara intresserad av sex. Det pratas och skrivs mycket om sex i vårt samhälle och då kan man få uppfattningen att sex är något alla tycker om. Men så är det inte.

Ibland har man mer lust och ibland har man mindre, eller ingen lust alls. Det är alltid okej att säga nej till sex. Sex ska aldrig kännas som ett måste. Att inte ha sexlust eller vilja ha sex fastän man är i en kärleksrelation är också vanligt. 

Ibland kan man vilja ha sex men ångra sig och det har man rätt att göra. Det är aldrig ditt fel om sex inte känns rätt. Det är tyvärr vanligt att lägga skulden på sig själv för att man kanske inte sa nej eller att för att det först kändes bra, men sedan ångrade sig. Kom ihåg att ingen får göra något mot dig som du inte vill!

I Sverige finns en lag som kallas för samtyckeslagen. Det betyder att sex alltid måste ske frivilligt och med samtycke, annars är det brottsligt. Man kan säga att detta betyder att allt annat än ett ja till sex, är ett nej. Personerna som har sex med varandra ska vara säkra på att båda vill samma sak.