Trakasserier

Stalkning

Att bli utsatt för stalkning kan kännas väldigt obehagligt och läskigt. Det kan till exempel vara att någon dyker upp ofta på ställen där man är, eller ringer och skriver så mycket att det kan ses som trakasserier.

Få hjälp

Vad är stalkning?

Stalkning betyder att någon förföljer en annan person på olika sätt. Det kan också kallas för förföljelsesyndrom. Det kan vara en helt okänd person eller någon man känner, såsom ett ex.

Stalkningen kan vara fysisk, alltså att personen dyker upp på olika ställen där man är eller följer efter en. Det kan också vara att den ringer och sms:ar så ofta och mycket att det blir trakasserier. Det finns även appar som går att ladda ner dolt i en persons telefon så att den andra kan hålla koll precis på var man är och vad man gör.

Att förfölja någon på olika sätt är brottsligt. Det är viktigt att försöka spara bevis på att någon förföljer en, såsom meddelanden, hur ofta personen ringer och andra saker.

Det kan kännas väldigt obehagligt och läskigt att vara utsatt, och det kan kännas bättre om man berättar för någon. Om du känner dig utsatt eller rädd så finns det hjälp att få. Du kan kontakta polisen eller be någon hjälpa dig!

Du kan också chatta med oss på Maana helt anonymt. Vi finns här för dig!