Våld

Skadliga förhållanden

Att vara ihop med någon som gör dig illa kan vara både skrämmande och förvirrande. Många tycker också att det känns svårt att lämna. Man kanske fått lära sig att svartsjuka är romantiskt – men det är egentligen ett sätt att kontrollera en annan person. Våld och kärlek hör aldrig ihop.

Få hjälp

Att vara ihop med någon som gör dig illa

Att ens vardag innehåller olika former av våld kan göra att man mår mycket dåligt, speciellt om den som utsätter dig är någon som också säger att den tycker om, eller älskar dig.

Att till exempel din kille eller partner vill se vad du gör på din mobil, kontrollerar vilka du umgås med eller ber dig sluta ha på dig vissa kläder kan sätta djupa spår i din självkänsla. Dessa saker är olika typer av våld. Det är vanligt att killar utsätter tjejer för våld i en parrelation. Men det förekommer också liknande våld i samkönade relationer och i relationer där personerna inte identifierar sig inom tvåkönsnormen. 

Ofta hänger olika typer av våld ihop och det våld som syns är inte alltid det som gör mest ont i själen och sätter djupast spår. Det våld som inte riktigt går att sätta ord på gör ibland allra mest ont. 

Här är några exempel på hur det kan se ut och kännas när en relation inte är bra för en:

• Du känner dig kontrollerad.
• Din partner lägger sig i vilka du får träffa.
• Du känner dig inte fri att säga vad du vill.
• Din partner skämtar på din bekostnad.
• Du får inte ha hand om dina pengar själv.
• Din partner har sex med dig på ett sätt som du inte vill.
• Din partner kräver sex
• Din partner pressar dig att skicka nakenbilder
• Din partner hotar dig om du säger emot

Om man blir utsatt för våld och kontroll är det vanligt att känna att man inte är värd bättre, eller att det är en själv som är problemet. Det är vanligt att lägga skulden på sig själv. Men det är aldrig ditt eget fel att du blir illa behandlad, kom ihåg det!


Berätta för någon

Om du är ihop med någon som får dig att må dåligt, berätta det för någon du litar på. Du ska inte behöva ha det så.

Det kan kännas jobbigt och svårt att berätta för någon. Man kan till exempel känna mycket skuld och skam. Man kan också vara rädd för vad som ska hända om man säger något. Men det är aldrig ditt fel om någon utsätter dig för hot och våld. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få! 

Många tjejer berättar om att de tror att det är så en relation ska vara, att det betyder att ens kille älskar en, men kom ihåg att så är det inte. Kärlek och våld hör aldrig ihop.

Du kan alltid prata med oss på Maana, vi lyssnar och står på din sida!