Alkohol

Sluta med alkohol

Att sluta med ett beroende är många gånger svårt men det går! Att ha någon som man litar på med sig på vägen kan vara till stor hjälp.

Få hjälp

Hur gör man för att sluta dricka?

Det brukar vara ett bra första steg att berätta om din situation och ditt mående för någon som du litar på. Det kan vara en släkting, vän eller någon i din skola eller på ditt jobb.

Ibland kan vara svårt att själv märka när alkoholen blivit ett problem. Det är vanligt att ens vänner eller någon i ens familj först reagerar och säger att du dricker för mycket. 

Att fundera över sitt drickande kan vara ett steg att ta sig ur ett beroende. Här nedanför finns några frågor du kan tänka runt. Fundera på om det är något du vill ändra på och hur du skulle önska att det var istället.

• Finns det en oro hos dig eller någon i din närhet över ditt alkoholanvändande?
• Hur ofta dricker du alkohol? Varför gör du det?
• När du druckit alkohol, har du hamnat i obehagliga eller farliga situationer? 
• Har du valt bort att hitta på saker saker, eller träffa personer på grund av att du dricker?
• Hur fungerar skolan, relationer och din ekonomi?


Att bo med någon som har alkoholproblem

Det är vanligt att känna sig ensam och ledsen när man bor med någon som har problem med alkohol. Det kan kännas som att den vuxna inte bryr sig om dig.

Vuxna som dricker för mycket alkohol kan vara dåliga på att sköta sådant som är deras ansvar. Kom ihåg att du inte ska behöva ta hand om någon vuxen som är full. Det är aldrig ditt fel om vuxna behandlar dig dåligt. Det är heller aldrig ditt fel om de dricker för mycket.

Det är ofta väldigt jobbigt att bo med någon som dricker för mycket. Det kan till exempel vara stökigt hemma och uppstå mycket bråk. Du kan också känna dig arg eller rädd för personen ibland.

Den eller dem som dricker för mycket beter sig ofta konstigt eller oansvarigt. Till exempel kanske den vuxna inte sköter hemmet genom att städa och handla.

Om du är orolig för att någon hemma dricker för mycket kan du om du vill försöka prata med personen om det. Men du kan också berätta för någon annan om hur du mår och hur du har det hemma. Det kan till exempel vara någon annan vuxen du litar på eller någon som jobbar på ungdomsmottagningen. 

Att be om hjälp kan kännas svårt och läskigt, men kom ihåg att du har rätt att känna dig trygg hemma!


Hur kan man hjälpa någon som dricker för mycket?

Om du är orolig för att någon i din närhet dricker för mycket kan det vara bra att försöka berätta det för den personen. Det är vanligt att inte själv märka när alkoholen blivit ett problem. Ofta börjar någon att dricka mycket alkohol för att den mår dåligt över andra saker i livet. 

Du kan börja med att försöka förklara hur du känner för personen du är orolig för. Berätta hur personens beteende påverkar dig och ditt liv. Du kan till exempel återberätta en specifik situation eller händelse som kändes särskilt jobbig eller oroväckande för dig. Du kan också fråga hur personen själv upplever sitt drickande.

Det kan också vara bra att prata med någon annan i din närhet om hur du mår. Det kan vara skönt att höra vad någon annan tycker och tänker om situationen också.

Alkoholsnacket.se kan du få ännu mer tips på hur du kan göra för att prata med någon i din närhet med alkoholproblem.

Kom ihåg att ta hand om dig själv och att det inte är du som ansvarar för att personen ska bli frisk. 


Vart kan jag vända mig om jag vill sluta dricka?

Det finns flera olika mottagningar och organisationer som du kan få hjälp av genom att ta kontakt. Det kan vara till exempel en ungdomsmottagning, vårdcentral, Mini Maria, eller Anonyma alkoholister.

Att sluta med alkohol är jobbigt och kan ta tid, så du behöver ha tålamod. Genom att söka hjälp kan du få stöd hela vägen av personer som är duktiga på att möta personer som är beroende.

De som jobbar med att hjälpa unga med alkohol- eller drogproblem har tystnadsplikt och får inte berätta för skolan, polisen eller någon annan att du har sökt hjälp. Men om du är under 18 år så kan de behöva berätta för dina föräldrar.När du söker hjälp kan du bli erbjuden olika stödinsatser som till exempel samtal med personal som är duktiga på att hjälpa unga personer.

Du kan också få hjälp att prata med din familj och vänner. Det är många gånger svårt att berätta för de som betyder mycket för en.  Du kan också få hjälp att komma till behandlingshem eller sjukhus om du behöver det. 

Det kan kännas läskigt och svårt att sluta med alkoholen och det förstår vi men du är stark och du förtjänar att må bra. Vi vet att du kommer att klara det!