Sexualitet

Sexlust & kåthet

Kåthet och lust är en funktion i människokroppen som de flesta människor har. Sexuell upphetsning är ett annat ord för kåthet.

Få hjälp

Vad är kåthet?

Att vara kåt betyder att kroppen gör sig redo för att ha sex. Att du är kåt märks både fysiskt och psykiskt. Kåtheten kan kännas fysiskt genom att det till exempel bultar i könet. Det bultar på grund av att det kommer mer blod dit.

För personer med snippa är det också vanligt att det kommer en vätska ur slidan som gör den blötare och klitoris sväller och blir lite större och känsligare. För personer med snopp är det vanligt att den blir hård och växer på grund av att det kommer blod dit. Allt detta sker automatiskt i våra hjärnor och kroppar och vi kan alltså inte styra när, hur och varför vi blir kåta eller känner lust.

De flesta känner kåthet eller lust för första gången någon gång under puberteten. Det är olika för alla hur ofta kåtheten kommer och det är också olika hur starkt kåtheten känns. Det är också vanligt att lusten ökar och minskar i olika perioder i livet. Även vissa mediciner eller fysiska sjukdomar och tillstånd kan påverka hur mycket sexlust en har. 

Om det är något med just din sexlust som känns jobbigt eller fel så kan du alltid kontakta vården eller ungdomsmottagningen. 


Måste man ha sex när man är kär?

Nej. Att vara kär och att ha sex behöver inte alltid hänga ihop. Vissa har sex för att de känner lust medan andra bara vill ha sex med någon den är kär i.

Vi gillar alla olika saker när det kommer till sex. Detsamma gäller i relationer där vi har olika behov. För en del kan sex kännas viktigt i en relation, medan andra inte tycker det. Man kanske inte känner sig redo av olika anledningar, eller helt enkelt saknar intresse för att ha sex.

Det kan vara bra att fundera igenom vad som får dig att må bra i relationer och vad som får dig att må bra när det kommer till sex.

Vad man vill och behöver för att må bra kan också förändras över tid. Kom ihåg att ingen får pressa dig till något som du inte vill!